Agricultura ecologica reprezinta acea forma de agricultura care se bazeaza pe tehnici ca rotatia culturilor, compost si combaterea biologica a daunatorilor. Se folosesc anumite ingrasaminte si pesticide dar se exclud sau se limiteaza folosirea de ingrasaminte sintetice, pesticide (care includ erbicide, inseticide si fungicide), regulatori de crestere a plantelor (hormoni, aditivi alimentari,organisme modificate genetic, nanomateriale).
Obiectivul global al agriculturii organice este: „Agricultura Organica reprezinta un sistem de productie care sustine sanatatea solurilor, ecosistemelor si a oamenilor. Se bazeaza pe procese ecologice, biodiversitate si cicluri adaptate conditiilor locale mai degraba decat pe utilizare de materii prime cu efecte adverse. Acest tip de agricultura combina traditia, inovatia si stiinta in scopul de a beneficia de mediul inconjurator comun, de a promova relatii echitabile si de a oferi o buna calitate a vietii pentru toate partile implicate... ” (Federatia Internationala a Miscarii pentru Agricultura Ecologica).
ISTORIA AGRICULTURII ECOLOGICE
Se stie faptul ca agricultura organica e cea mai veche forma de agricultura de pe pamant. Agricultura care nu implica utilizarea de chimicale bazate pe petrol (ingrasaminte si pesticide) era singura optiune pentru agricultori pana la izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Razboiul a adus cu sine tehnologii utile in productia agrícola: nitratul de amoniu utilizat pentru munitii in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a evoluat in ingrasamant (azotat de amoniu), productia “gaz de razboi”(organophosphate nerve gas) de a dus la evolutia de insecticide foarte puternice.
Aceste progrese tehnologice datorate razboiului au avut ca rezultate beneficii economice semnificative dar in acelasi timp au atras si dezavantaje sociale si de mediu.
Odata cu trecerea timpului oamenii au inceput sa traga semnale de alarma. Conceptul de agricultura ecologica, organica prinde din nou sens datorita agricultorilor ecologici nemultumiti de industrializarea agriculturii. Totul ia insa proportii in momentul in care din ce in ce mai multi consumatorii fac diferenta dintre produsele obtinute in urma folosirii tehnicilor organice si cele oferite de agricultura industriala.
CLASIFICAREA PRODUSELOR ORGANICE
• “100% Organic”
Alimentele etichetate ca fiind 100% organice trebuie sa contina toate ingredientele cultivate ecologic, cu exceptia adaosului de apa si sare.
• "Organic"
Alimentele etichetate ca fiind ecologice (organice) trebuie sa contina ingrediente cel putin 95% ecologice, cu exceptia adaosului de apa si sare, plus ca nu trebuie sa contina sulfiti adaugati ca si conservanti. Sulfitii pot provoca alergii si astm in cazul anumitor persoane. Pana la 5% ingrediente pot fi produse non-organic.
• “Fabricat cu Ingrediente Organice”
Etichetele produselor care pretind ca sunt realizate cu ingrediente organice trebuie sa contina cel putin 70% ingrediente organice, cu exceptia adaosului de apa si sare. Acestea nu trebuie sa contina sulfiti adaugati si pana la 30% din ingrediente pot fi produse non-organic.
CE DETERMINA CA ALIMENTELE ORGANICE SA FIE MAI BUNE DECAT CELE NON-ORGANICE?
Alimentele ecologice nu contin pesticide periculoase. Desi studiile arata faptul ca sumele minime de reziduuri de pesticide chimice gasite in alimentele cultivate non-ecologic nu sunt periculoase pentru sanatate, multi oameni pur si simplu si-au pierdut increderea in aceasta afirmatie.
Alte studii sunt in contradictie sugerand faptul ca acei copii care tin diete conventionale au mai multe pesticide in corp decat cei care mananca alimente organice. Astfel unii experti cred ca aceste pesticide pot duce la anumite afectiuni care pot afecta dezvoltarea neurologica normala.
Multi sustinatori ai alimentatiei ecologice doresc sa evite antibioticele si hormonii de crestere care sunt folositi in cazul animalelor de ferma crescute conventional. Aceste substante trec din produsele lactate si din carne direct in corpurile noastre. Aceasta utilizare de antibiotice poate fi una din cauzele aparitiei tulpinelor de bacterii rezistene antibioticelor.
De asemenea se considera faptul ca aceste alimente organice sunt mai hranitoare decat alimentele cultivate conventional. Nu exista multe dovezi pentru a demonstra ca alimentele organice contin mai multe substante nutritive decat alimentele non- ecologice. Cu toate acestea unele produse ecologice au mai multa vitamina C si un continut mai mare de proteine de calitate. Exista dovezi ca animalele crescute cu hrana ecologica tind saf ie mai sanatoase decat cele crescute cu hrana conventionala.
Nin ultimul rand, agricultura ecologica este mai adecvata pentru mediul inconjurator. Fermele organice sunt mult mai compatibile cu viata salbatica si cu programele care incurajeaza conservarea terenului.