Bolile Ardeiului Partea 4- Micoze(boli produse de ciuperci)
Boli produse de ciuperci
Boala cunoscută şi sub numele de putrezirea rădăcinii tulpinii şi a fructelor de ardei, a fost semnalată în S.U.A. în 1919, în Italia în 1927, după care s-a extins în toată Europa cu o frecvenţă de până la 40-50 % în culturile de câmp.
Simptome. Atacul este frecvent pe frunze, fructe şi seminţe şi mai rar pe tulpini şi rădăcini. Frunzele atacate prezintă pete circulare în dreptul cărora ţesuturile par opărite şi se acoperă în scurt timp cu un puf albicioas. Ţesuturile afectate se decolorează, se brunifică şi se usucă. Tulpinile atacate au la bază o zonă inelară, verde-închis apoi cafeniebrună, ceea ce produce imediat ofilirea şi uscarea plantelor. Fructele atacate de obicei prin trecerea miceliului din tulpină prin codiţă, prezintă pete apoase, verzi-închis apoi galbene, în dreptul cărora ţesuturile se scufundă şi se usucă sau, se acoperă cu mucegai fin albicios. Uneori pe zonele afectate se grefează ciuperci ca, Alternaria capsici-annui. Sămânţa din fructele atacate poate putrezi sau, are aspect normal dar conţine miceliul infecţios al ciupercii.
Transmitere-răspândire. Transmiterea ciupercii de la un an la altul se face fie prin sporii de rezistenţă rămaşi în resturile vegetale, fie prin sămânţa infectată, ciuperca având o răspândire generalizată în plantă. În timpul vegetaţiei sporii ciupercii sunt purtaţi de vânt şi picăturile de ploaie, sau apa de la irigaţiile prin aspersiune. Sursele de spori sunt bogate, deoarece ciuperca atacă pepenii verzi şi galbeni, dovleceii, castraveţii, vinetele, tomatele şi morcovul.
Prevenire şi combatere. Metodele de prevenire includ alcătuirea unui asolament legumicol în care ardeiul să nu revină după una din plantele gazdă ale ciupercii şi la producerea răsadului să se folosească sămânţă sănătoasă sau dezinfectată înainte de semănat cu fungicide. În cursul vegetaţiei, la avertizare se vor face tratamente cu Cobox 50 PU-0,2-0,3 %; Cuzin 15 SC-4 l/ha, Funguran OH-1,5 kg/ha; Previcur 607 CS 0,15-0,25 %; Aliette 80 PU-0,4 %; Ridomil Cu 45 WP-0,25 %; Curzate plus T-0,25 %,Winner M 80 – 0,2%(2 kg/ha)..
2: Făinarea ardeiului - Leveillula taurica
Boala, deşi are acelaşi agent patogen ca la făinarea tomatelor este mai puţin răspândită. În România a fost semnalată de Ana Hulea în 1964, în sudul ţării, în culturile din seră şi solarii, dar acum este găsită şi în câmp.
Simptome. Pe frunzele bazale apar pete galbene de 2-4 cm, cu un contur difuz care vor fi mai bine delimitate abia după apariţia pâslei miceliene de culoare cenuşie-albicioasă. După apariţia fructificaţiilor ciupercii, pâsla capătă un aspect făinos şi boala se extinde pe cozile frunzelor, frunzuliţele de la baza florilor (sepale) şi chiar pe fructele tinere. În cazul în care temperaturile oscilează între 18-24oC şi umiditatea atmosferică este între 70-80 %, ciuperca se extinde pe frunzele din etajele superioare, care în scurt timp se usucă, plantele rămân fără frunze şi tufele de ardei sau gogoşari se usucă.
Caracterele ciupercii, răspândirea, transmiterea şi metodele de prevenire şi combatere sunt prezentate la făinarea tomatelor. Tratamentele se execută cu produse din grupele:
Gr.D: Metoben 70 PU-0,15 % (t.p. 18 z.)
Gr.F: Karathan FN 57-0,1 %; Karathan LC-0,05 %;
Gr.H: Saprol 190 EC-0,125 % (t.p. 21 z.);
Gr.I: Afugan EC-0,05 % (t.p. 3 z.); Rubigan 12 CE-0,04 % (t.p. 7 z.); Rubigan 12 EC-0,04 % (t.p. 7 z.);
Gr.J: Bayfidan 250 EC-0,05 % (t.p. 28 z.); Systhane 12,5 CE-0,04 % (0,4 l/ha); Tilt 250 CE RV-0,02 % (t.p. 14 z.); Tilt 250 EC-0,02 % (t.p.14 z.); Topas 100 EC-0,035 % (t.p. 7 z.);
Gr.L: Labilite 70 WP-0,2 %, Manoxin total 60 PU – 0,25 %(2,5 kg/ha).
ATENŢIE:Nu faceţi 2 stropiri la rând cu produse din aceeaşi grupă!
3. Pătarea albă a frunzelor de ardei - Phyllosticta capsici
Boala a fost descrisă prima dată în Argentina în 1899, după care a fost semnalată în America şi în Europa. Din anul 1953 boala este prezentă şi pe teritoriul României. În 1999 ea a produs pagube însemnate în culturile de ardei gras din jud. Vaslui şi Iaşi.
Simptome. Pe frunze apar pete colţuroase sau oval alungite, de culoare albicioasă, cu marginea delimitată de o dungă subţire, brună-negricioasă. Petele iniţial au 1-5 mm, dar se pot uni şi în acest caz acoperă porţiuni mari din frunzele care se brunifică şi cad. În centrul petelor se observă puncte mici negre, reprezentate de fructificaţiile ciupercii. În cazul în care atacul se instalează înainte de înflorit, fructificarea plantelor este mult diminuată, înregistrând pierderi mari.
Transmitere-răspândire. Ciuperca rezistă de la un an la altul sub formă de spori pe resturile de plante atacate, iar în cursul vegetaţiei aceştia sunt purtaţi de apa de ploaie sau de irigaţie care favorizează şi germinarea lor.
Prevenire şi combatere. Măsurile de igienă culturală, un asolament de 4 ani, precum şi gama de tratamente preventive ce se aplică pentru celelalte boli ale ardeilor, limitează apariţia acestei boli.
3. Ofilirea (fuzarioza) ardeiului - Fusarium oxysporum var. vasinfectum
Boala este originară din Mexic (1908) de unde s-a extins în America şi Europa, iar la noi a fost menţionată în 1951 în judeţele Braşov şi Ilfov unde frecvenţa ciupercii, în culturile protejate, poate fi de 5-10 %.
Simptome. În perioada de înflorire-fructificare pe plantele bolnave apare o decolorare a frunzelor, urmată de ofilire. În timpul nopţii frunzele ofilite îşi revin însă treptat toate frunzele prezintă o ofilire ireversibilă. Secţiunile efectuate transversal în tulpini, scot în evidenţă brunificarea intensă a vaselor conducătoare, simptom clar de astupare a vaselor cu miceliul ciupercii. Rădăcinile plantelor ofilite sunt brunificate şi putrezite, lemnul lor având o culoare cenuşie-închis. Plantele atacate fructifică slab sau chiar nu produc fructe.
Transmitere-răspândire. Ciuperca trăieşte saprofit în sol putând supravieţui mulţi ani, fiind răspândită de apa de irigaţie sau instrumentarul agricol. Pătrunderea în plantă se face prin perii absorbanţi sau prin rănile rădăcinilor. În condiţii favorabile, după pătrunderea în vasele conducătoare, ciuperca poate produce ofilirea întregii plante în două săptămâni. Condiţiile de temperatură pentru evoluţia ciupercii sunt între 17-37oC, cu optimum la 24oC.În condiţii nefavorabile, pe miceliul ciupercii apar celule de rezistenţă (clamidospori) sferice, unicelulare sau bicelulare, izolate sau în lanţuri.
Prevenire şi combatere. Se recomandă plantarea ardeiului în terenuri uşoare, bine şi constant alimentate cu apă, deoarece orice variaţie bruscă a umidităţii solului, creează condiţii favorabile ruperii perişorilor absorbanţi prin rănile cărora ciuperca pătrunde uşor. Ciuperca se transmite de la un an la altul prin clamidosporii ce rămân în sol sau prin seminţele infectate.
Măsurile de prevenire şi combatere chimică recomandate la fuzarioza tomatelor sunt bune şi la această boală folosind ultimele recomandări cu Topsin Al 70 PU – 0,05-0,1%(0,5 l soluţie pe plantă).
Autor Robert Popescu