Dragostea pentru animale, devenită afacere!

Dragostea pentru animale, devenită afacere!

Comuna Șofronea este situată la o distanță de 15 km fata de municipiul Arad, se întinde pe o suprafață de 3490 ha. În această comună, se află o modernă fermă de vaci cu lapte, aparținând societații comerciale Company A.G.N..  “Motorul” acestei frumoase ferme, are 43 de ani, este de meserie mecanic, iar în anul 2000 tânărul nostru fermier s-a apucat să crească vaci pentru lapte.

Alexandru Tăședan: De ce ați optat pentru o fermă de vaci de lapte?

Ioan Avram: Aceasta a fost marea mea dorința încă din copilărie, iar în ceea ce privește segmetul de producție, acum câțiva ani în urmă eram ceva mai optimiști, că prețul laptelui va crește. Adevărul este că vaca iți asigură zilnic pâinea pe masă.

Alexandru Tăședan: Ce efectiv dețineți acum și care este producția medie?

Ioan Avram: În acest moment ferma deține un efectiv total de 201 bovine, din care 60 de vaci cu lapte. Datorită temperaturii excesiv de ridicate, producția variază între 18-20 de litrii/ vacă. Acum 4 luni, în urmă accesării programul SAPARD, am importat un efectiv de 34 juninci rasa Montbeliarde, o rasă mixtă lapte-carne, care până la acest moment, ne multumește, atât la felul cum s-au adaptat condițiilor de climat cât și la nivel productiv. Am optată la acestă rasă, deoarece ne-am gândit și la eșecul in producția de lapte, iar această rasă ne-ar permite trecerea intr-un timp relativ  scurt  la producția de carne. Domnul Botaș Ioan este cel care se asigură că vacile sunt într-o stare optimă de sănătate, tot el asigură și însămânțarea, cu materialul seminal, provenit din cadrul Semtest-urilor din România.

Alexandru Tăședan: Ce furaje folosiți? Ați apelat la sfatul unui nutriționist?

Ioan Avram: Furajul se compune în principal din fân de lucernă, siloz de porumb și borhot. Ca și supliment, vacile primesc și concentrate la care mai adăugăm și premixurile firmei Sano. Lucrăm 258 de hectare, majoritatea fiind luate în arendă.

Alexandru Tăședan: Câți oameni lucrează în fermă?

Ioan Avram: În fermă lucrează 3 angajati, plus membrii familiei, pentru că până la urmă, este o afacere de familie.

Alexandru Tasedan: V-ați gândit la producția de carne?

Ioan Avram: Da, ne-am gândit și la producția de carne, chiar avem în vedere creșterea și exploatarea tăurașilor de carne, dar și a masculilor proveniți din vacile noastre.