Emisiunea Romania Agricola 22 decembrie 2012

Partea I - Colectia de vinuri Minima Moralia click aici daca nu apare prima parte

MINIMA MORALIA - VINURI DE COLECŢIE DE LA DOMENIUL COROANEI SEGARCEA
Domeniul Coroanei Segarcea a lansat o colecţie specială de vinuri de top, realizată în urma unei colaborări dintre Cornelia Anghel şi Ghislaine Guiraud, oenolog din Languedoc, Franţa. Colecţia Minima Moralia este formată din 6 vinuri, din care 5 sunt cupaje - Sinceritate, Onoare, Speranţă, Respect, Dăruire şi Recunoştinţă.

Partea II - De la furcă la furculiță

Inginerul agronom Dimitrie Muscă s-a ţinut de cuvânt atunci când nu a risipit averea şi nici pământul vechiului CAP şi a spus că vrea să semene iarbă şi să culeagă salam. Cel care făcea performanţă şi înainte de 1989, atunci când a luat în mâini Cooperativa Agricolă de Producţie din Curtici, a adus-o de la cinci milioane de lei pierdere la nouă milioane de lei profit. Azi, dr. ing. Dimitrie Muscă este şeful a două mari afaceri agricole: Combinatul Agroindustrial de la Curtici şi Combinatul Agroindustrial de la Olari, judeţul Arad.
Dimitrie Muscă scrie istorie într-o realitate în care totul merge anapoda.
„Cele două combinate sunt proprietatea oamenilor, eu sunt doar directorul societăţii, nu am nimic în plus decât oricare dintre acţionarii acestor societăţi. Toţi acţionarii ştiu că am făcut multă performanţă. Eu am creat aceste societăţi. Societatea de la Curtici a fost prima din ţară constituită după 1989, atunci când nu era nici o legislaţie, când nu era nimic. Noi încă funcţionam după Legea 36 din 30 aprilie 1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură. Pe baza experienţei acumulate şi mai ales la rugămintea consătenilor mei din comuna mea natală am constituit şi la Olari un Combinat Agroindustrial, unde, la ora actuală, lucrăm 2500 de hectare."
         Combinatul Agroindustrial de la Curtici şi Combinatul Agroindustrial de la Olari, judeţul Arad, au fost prezentate în emisiunea România Agricolă.

Partea III - Gala Caussade Semences

„Natura anului 2012 a provocat şi pentru compania Caussade Semences o seamă de dificultăţi având în vedere dependenţa fondului semincer de evoluţia climatică. Cu toate aceste neajunsuri, putem spune că ne-am atins obiectivele pe care ni le-am stabilit pentru 2012. În 2009, când am debutat în România, am avut şi atunci un an cu probleme climatice, dar s-a dovedit că o genetică eficace trebuie să se comporte foarte bine atât în anii dificili, cât şi în anii foarte buni. Iată că de atunci seminţele din genetica Caussade au rodit şi au dovedit superioritatea şi pe pământul României. Proiectele noastre pentru 2013 sunt definite încă din 2009, moment în care grupul Caussade Semences a intrat în România. Suntem hotărâţi să atingem aceste deziderate în aşa fel încât la finele anului 2013, momentul sărbătorii celor cinci ani de activitate în România, să putem spune că tot ceea ce am promis în 2009 am realizat atingând obiectivul principal acela de a deveni primul furnizor de seminţe cu o cotă de piaţă de peste 10% pentru toate cele 10 specii de culturi pe care le avem pe piaţa agricolă", a declarat, pentru emisiunea România Agricolă, Nina Gheorghiţă, director general Caussade Semences România.

Urmăriţi emisiunea în fiecare sâmbătă de la ora 12.00 şi în reluare, duminică de la ora 09.00 la postul de televiziune și pe site-ul www.agriculturaromaneasca.ro la secțiunea Agrofilm- Emisunea Romania Agricola.