Importanţa însilozării furajelor
Importanţa însilozării furajelor
Însilozarea reprezintă una din metodele cele mai eficiente de conservare a
nutreţurilor suculente, precum şi a celei mai mari părţi din produsele secundare şi
subprodusele cu destinaţie furajeră. Nutreţurile însilozate asigură furajarea animalelor
mai ales în perioada de stabulaţie.
Nutreţul realizat are compoziţia chimică foarte apropiată de boabele de porumb
sau orz uscate, iar pierderile de substanţe nutritive sunt sub 10%, nivel la care se poate
ajunge prin uscarea lor pe cale articială (Demarquille C., 1973).
Categoriile de furaje însilozate
După conţinutul în apă în momentul însilozării, se deosebesc trei grupe de
nutreţuri murate: silozul, semisilozul, semifânul. Pierderile de substanţe nutritive, în câmp
şi în timpul preparării şi păstrării, sunt diferite, în funcţie de categoria de furaj însilozat.
Silozul este un furaj ce conţine peste 70% apă. Pierderile de substanţe nutritive în
câmp sunt reduse, deoarece plantele sunt însilozate imediat după recoltare, însă pierderile
în timpul preparării şi păstrării silozului sunt cele mai mari. Sub această formă se
conservă plantele care au un conţinut mare de glucide solubile, uşor însilozabile, cum ar
fi: porumbul, iarba de Sudan, sorgul etc..
Semisilozul. Pentru realizarea acestui furaj, plantele, după recoltare, rămân pe
câmp până ce conţinutul în apă ajunge la 55 (60)-65 (70)%, după care se toacă şi se
transportă la locul de însilozare. Pierderile de substanţe nutritive în câmp cresc, dar scad
cele din timpul preparării şi păstrării.
Semifânul se caracterizează printr-un conţinut în apă în momentul însilozării de
45 (50)-55 (60)%, iar pierderile totale de substanţe nutritive sunt cele mai scăzute
(Erdelyi {t şi col., 1990).
Tehnologia însilozării furajelor
În cadrul tehnologiilor moderne de pregătire a furajelor, conservarea furajelor
prin însilozare ocupă un loc important. Respectarea cu stricteţe a tuturor verigilor
tehnologice duce la reducerea substanţială a pierderilor şi la obţinerea unui furaj de bună
calitate.
Faza optimă de vegetaţie pentru recoltarea plantelor
Pentru o consevare corespunzătoare şi realizarea unui furaj de bună calitate, este
necesar ca recoltarea plantelor să se efectueze când se înregistrează producţia maximă din
punct de vedere cantitativ şi prezintă cel mai mare conţinut de substanţe nutritive.
Umiditatea plantelor trebuie să fie de 60- 70% sau mai redusă, în funcţie de
planta care se însilozează şi felul nutreţului murat pe care dorim să-l obţinem (siloz,
semisiloz, semifân).
În cursul vegetaţiei, plantele acumulează diverse substanţe nutritive. Unele, cum
sunt amidonul, celuloza brută, cresc continuu până ce plantele ajung la maturitate, altele,
cum sunt proteinele, cresc numai până la o anumită fază de vegetaţie. Astfel, porumbul
întruneşte condiţii optime privind suculenţa, cantitatea şi calitatea producţiei, în faza de
lapte-ceară, aceasta fiind considerată faza optimă de recoltare pentru siloz a porumbului
neirigat. Recoltarea mai timpurie (la înspicare) duce la însemnate pierderi de unităţi
nutritive, iar întârzierea până la faza de ceară determină un câştig de unităţi nutritive, dar
scade conţinutul în proteină şi suculenţa plantelor devine mai puţin corespunzătoare
pentru o bună însilozare.
Faza optimă de recoltare în vederea însilozării este diferită în funcţie de specie,
condiţiile de cultivare şi categoria de siloz pe care dorim să o realizăm.
Metode de însilozare
Se cunosc mai multe metode de însilozare: însilozarea la cald, însilozarea la rece,
însilozarea prin folosirea de aditivi şi însilozarea cu umiditate scăzută.
Alegerea uneia sau alteia din aceste metode se face în funcţie de compoziţia
materialului vegetal care se însilozează, în special conţinutul în glucide solubile,
conţinutul în apă al plantelor de însilozat şi posibilităţile unităţii, în aşa fel, încât procesul
de însilozare să se desfăşoare normal, iar furajul obţinut să fie de foarte bună calitate.
a) Însilozarea la cald este puţin utilizată în practic, deoarece pierderile de
substanţe nutritive digestibile ajung la 20-30%. Temperatura ridicată (>300) favorizează
dezvoltarea bacteriilor de fermentaţie butirică, iar însuşirile organoleptice ale nutreţului se
înrăutăţesc. Tehnologia de însilozare se prezintă astfel: nutreţul bine tocat, cu o umiditate
de peste 70%, se aşează în straturi de 1,5-2 m grosime. În timp de 1-2 zile, temperatura
din masa silozului se ridică la 50-600C, după care se tasează şi se aşează straturile
următoare, procedându-se în acelaşi mod până ce se umple silozul, când se izolează de
mediu prin acoperire. Prin această metodă, încărcarea unui siloz durează mai mult, iar
calitatea este mult inferioară decât în cazul însilozării la rece.
b) Însilozarea la rece (obişnuită) se practică la plantele cu un conţinut de apă de
peste 70%, bogate în glucide solubile, dar şi la plantele care se însilozează mai greu, prin
adăugarea unor nutreţuri bogate în zaharuri, în scopul ridicării conţinutului în glucide
solubile la circa 12,6-16,1%. Din punct de vedere tehnologic, plantele se recoltează din
câmp cu combine speciale, care execută tăierea şi o mărunţire cât mai fină prin tocare şi
se aşează în siloz în straturi succesive. Concomitent cu aşezarea, se face nivelarea şi o
puternică tasare pentru eliminarea aerului din masa însilozată. Umplerea silozului trebuie
să se realizeze într-un timp cât mai scurt, având grijă ca în final să se asigure o cât mai
bună etanşeizare, prin acoperire cu diferite materiale. Temperatura în masa silozului se
ridică la 25-300C, iar pierderile prin oxidare sunt mult mai mici faţă de însilozarea la cald
(circa 12-17%).
c) Însilozarea prin folosirea de aditivi. Se recomandă în cazul conservării
furajelor sărace în glucide solubile. Tehnologia este asemănătoare cu cea obişnuită, cu
deosebirea că la nutreţurile însilozate se adaugă diferiţi aditivi pentru a mări conţinutul în
zaharuri fermentescibile sau pentru a scădea aciditatea din masa însilozată la valori de pH
sub 4,5.
Produsele ce se pot folosi ca aditivi pot fi împărţite în trei grupe: aditivi furajeri,
chimici şi biologici.
Aditivi furajeri. Se pot utiliza produsele:
- uruieli de porumb, orz, ovăz, în cantităţi de 50-100 kg/t de material vegetal;
- fân tocat sau paie tocate în proporţie de 10-30% din masa ce se însilozează,
pentru reducerea umidităţii;
- melasă deshidratată, în cantitate de 20-40 kg/t de material proaspăt, pentru
însilozarea leguminoaselor fără ofilire în prealabil;
- melasă soluţie, diluată cu 1-2 părţi apă, în proporţie de 2-4%;
- zahăr furajer în proporţie de 2%;
- graminee bogate în glucide fermentescibile, tot pentru însilozarea
leguminoaselor, în proporţie de 1,5-2 părţi graminee la o parte leguminoase bine tocate.
Aditivi chimici. Pentru conservarea plantelor greu însilozabile se pot folosi diferiţi
aditivi chimici, cum ar fi: acizi organici sau anorganici, precum şi unele preparate
(Metabisulfitul, sarea “Kofa”, Microacid) cu acţiune bacteriostatică pentru organismele ce
provoacă fermentaţia butirică.
Autor: Alexandru Tăședan