Organisme modificate genetic

Acest filmuletul se refera la organismele modificate genetic, in special la culturile de plante modificate genetic.

Acum circa 15 ani in urma, cercetatorii au creat un soi nou de porumb, numit BT corn = porumbul BT.

Totul a pornit de la o bacterie gasita in sol care contine o proteina pe care insectele sunt incapabile sa o digere, insa omul poate. Astfel oamenii de stiinta au introdus gena responsabila pentru sinteza proteinei in genomul porumbului si au reusit sa dea nastere acestui soi rezistent la atacul insectelor si inofensiv pentru consumul uman.

Proteina folosita se poate gasi si intr-un insecticid bio – Dipel DF- folosit chiar si in culturile organice.

Avantajul porumbului BT este acela ca fermierul nu mai pierde timp si bani deoarece nu mai este necesara stropirea culturilor, acest soi de porumb fiind protejat in mod natural datorita faptului ca el contine deja acea proteina.

Toate aceste organisme modificate genetic reprezinta evolutia biotehnologiilor in lume, de aceea inainte de a fi scoase spre comercializare acestea sunt supuse unor teste extrem de laborioase care garanteaza faptul ca nu prezinta nici un pericol pentru sanatate ci dimpotriva sunt o alternativa sanatoasa la folosirea chimicalelor care afecteaza grav atat mediul inconjurator cat si omul- consumatorul de varf.

Pentru statele aflate in curs de dezvoltare, aceste plante reprezinta un avantaj urias in lupta cu foametea datorita rezistentei lor la factori de mediu nefavorabili, ele producand mult mai multa hrana in comparatie cu asa-numitele culturi organice.

Asadar, nu trebuie sa ne fie teama cand auzim de modificari genetice, tot ce trebuie sa facem este sa profitam de pe urma beneficiilor pe care acestea ni le ofera!!!

 

                                                                                                                  Autor: Paula Groza

 

Sursa poza:www.scq.ubc.ca/bt-corn-is-it-worth-the-risk/