Presele utilizate in vinificatie

           Tehnologiile moderne de obtinere a vinurilor de calitate pun mare accent pe modalitatile de obtinere a mustului, in special pe operatiunea de presare. Presele moderne pun un accent foarte mare pe spargerea pielitei boabei, eliberand mustul si pe apasarea asupra masei de mustuiala in vederea eliminarii lui. Aceste prese prezinta avantajul ca pastreaza integre toate elementele fiziologice ale strugurelui. In schimb presele mecanice au dezavantajul ca produc presarea altor parti ale boabei: seminte, resturi de ciorchine sau pielita, eliberand in must si alte substante nedorite. Un avantaj mare al acestor prese il reprezinta faptul ca sunt continue; ele pot fi alimentate incontinuu si nu necesita oprirea lor in vederea golirii. La ora acutala, utilizarea preselor mecanice continue este interzisa.
           Chiar daca la ora actuala, presele pneumatice sunt la mare cautare, trebuie avute in vedere o serie de avantaje si dezavantaje pe care ni le poate oferi o presa penumatica. Aceste prese prezinta avantajul incarcarii axiale; acest avantaj consta in faptul ca la unul din capetele presei, acestea au o valva actionata pneumatic dand posibilitatea incarcarii in acelasi timp cu scurgerea mustului. Acest lucru are loc fara presare.
            Un alt lucru ce trebuie avut in vedere il reprezinta daca presele sunt deschise sau inchise. Presele deschise se caracterizeaza prin faptul ca au cilindrul perforat pe partea opusa membranei de presare. Acest tip de prese pot efectua numai presare. Presele inchise dau posibilitatea oenologului sa efectueze o macerare in presa, doar ca timp de 2 - 6 ore cat timp are loc presarea, utilajul este blocat.
           Trebuie avuta in atentie si modalitatea de scurgere a mustului din presa (drenarea).           

            Majoritatea preselor au drenurile puse longitudinal, pe partea opusa membraneisi lipite de carcasa presei. Dezavantajul il constituie la spargerea masei de tescovina, cand o mare parte din pielite si seminte raman fixate in gurile de scurgere, iar urmatoarea presare le impinge in mustul extras. O serie de astfel de prese lasa gurile de evacuare libere, acestea inchizandu-se manual cu capace, in cazul utilizarii presei la macerare, sau pot fi dotate cu valve pneumatice ce pot bloca scurgerea mustului.
            Din punctul de vedere a multor tehnologi, cel mai bun mod de drenare al mustului este cel cu drenuri axiale. Aceasta metoda este patentata de cei de la compania Willmes si prezinta avantajul curatarii drenurilor de catre masa de tescovina in timpul depresurizarii membranei. Modul de lucru al acestui tip de presa este prezentat in filmuletul alaturat.


            Un alt tip de presa utilizat in vinificatie este presa cu benzi. Aceste prese au o raspandire mai scazuta in industria viticola, dar prezinta avantajul ca sunt continue. De cele mai multe ori cu ajutorul lor sunt presati strugurii intregi, nezdrobiti, mustul obtinut fiind folosit la obtinerea sucurilor sau a mustului concentrat.
             Un alt element ce face diferenta intre aceste prese, il constituie software-ul cu care acestea sunt dotate si programele de presare pe care le au inregistrate. Este recomandat sa alegeti un program de presare cu mai multe cicluri, acestea sa porneasca de la o presare usoara, la inceput, astfel incat sa aiba loc o scurgere a mustului ravac si mai putin o scurgere a mustului de presa, iar spre finalul programului sa aiba loc o presare puternica care sa evacueze tot mustul din masa de tescovina.
             Producatorii de utilaje viticole ofera o gama larga de produse, doar ca noi trebuie sa alegem un produs care se preteaza situatiei din crama noastra.
             Cu stima si respect,
                                 Aurelian Lupu

27.11.2011